Behandeling

De behandeling van migraine begint met het bijhouden van een migrainedagboek. Het migrainedagboek is een lijst met gegevens zoals hoeveel hoofdpijn je hebt, wat je hebt gegeten en gedronken en wat je verder hebt gedaan. Door samen met uw arts deze lijst te bekijken, kunnen er mogelijk oorzaken van de migraine ontdekt worden (de zogenaamde ‘triggers’).

Omdat migraine wel verminderd kan worden door de ‘triggers’ te vermijden maar niet helemaal voorkómen, is behandeling met medicijnen meestal ook nodig. Er zijn medicijnen voor de acute behandeling van migraine en medicijnen die een aanval kunnen voorkomen.

Migraine dagboekHet doel van de behandeling is om het aantal en de ernst van migraineaanvallen te verminderen. Medicijnen hebben vooral als doel om de ernst van de migraineaanvallen te verminderen.
De medicijnen moeten de pijn en de bijgaande symptomen zoals misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid zoveel mogelijk verminderen.

Daarnaast moeten de medicijnen zo snel en zo lang mogelijk werken. Zo snel mogelijk om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden en zo lang mogelijk om te zorgen dat de medicijnen niet uitgewerkt zijn voordat de migraineaanval over is.

Een simpele hoofdpijn kan meestal verlicht worden met behulp van eenvoudige pijnstillers, zoals paracetamol, aspirine of ibuprofen. Voor migraineaanvallen zijn deze geneesmiddelen echter niet geschikt omdat ze te weinig effect hebben. Ook werken deze pijnstillers alleen tegen de hoofdpijn, dus er zijn extra medicijnen nodig om de misselijkheid en het overgeven te bestrijden.

Vroeger was ergotamine het specifieke geneesmiddel voor de behandeling van migraine, maar dat geneesmiddelen kende veel bijwerkingen, vooral op hart- en bloedvaten.
Ook is ergotamine snel verslavend.Tegenwoordig is er een nieuwe generatie medicijnen: de triptanen

 Triptanen

Tegen migraine bestaan speciale antimigrainemiddelen, de triptanen genoemd. Er zijn zeven verschillende soorten, te weten

    Triptanen

  • Fromirex
  • Maxalt
  • Naramig
  • Relpax
  • Almogran
  • Imigran
  • Zomig

U wordt aangeraden, als u meent migraine te hebben om een afspraak te maken met uw huisarts, speciaal voor uw hoofdpijn.

Wanneer beginnen met behandelen

Hoe sneller de behandeling start, hoe doeltreffender deze is. De triptanen werken sneller als ze worden ingenomen zodra de migrainehoofdpijn begint. Het is wel belangrijk om de medicijnen niet al te snel in te nemen op het moment dat u nog niet zeker weet of het een echte migraineaanval is.

Als u wilt weten hoe u het beste kinderen met migraine kunt behandelen verwijzen wij u naar de pagina Migraine bij kinderen.