Gevolgen

Gevolgen van migraine

Migraine is voor velen een handicap, zowel binnen de werksituatie, het gezinsleven als het sociale leven. Migraineaanvallen zijn meestal niet te voorkomen en kunnen op elk moment van de dag beginnen. Werken wordt onmogelijk, voor het gezin zorgen is moeilijker en dat gezellige uitje kan weer niet doorgaan omdat jij op bed moet liggen vanwege de migraine.

Meer dan 70% van de migrainepatiënten kan tijdens een aanval niet goed werken en 12% geeft aan dat ze zelfs helemaal moeten stoppen met werken. 30% tot 40% van de migrainepatiënten heeft zulke ernstige aanvallen dat ze op bed moeten gaan liggen.

Migraine bedDe invloed op het leven van migrainepatiënten hangt ook af van de frequentie van de aanvallen. Sommige patiënten hebben maar een paar keer per jaar een migraineaanval, andere hebben wekelijks enkele aanvallen. De aanvallen komen soms in periodes. Dit wordt clusterhoofdpijn genoemd.

Ook kunnen de aanvallen zich met een bepaalde regelmaat voordoen. Bijvoorbeeld rond de menstruatie of in het weekend. Vrouwen hebben tijdens de menstruatie de zwaarste en langste migraineaanvallen. De duur van de aanvallen kan variëren van enkele uren tot een paar dagen (4 tot 72 uur). Van de vrouwen heeft ongeveer 70% aanvallen die langer dan 24 uur duren. Bij de mannen is dat ongeveer 25%. De duur van een migraineaanval is voor de meeste patiënten niet langer dan 24 uur.<

Vaak begint migraine al op jonge leeftijd en daardoor bepaalt de migraine vaak een belangrijk deel van het leven van de migrainepatiënt.

U wordt aangeraden uw huisarts te bezoeken als:

  • de hoofdpijn blijft bestaan terwijl u er van alles aan gedaan heeft om hem te bestrijden
  • u meer dan twee aanvallen van migraine per maand heeft
  • de hoofdpijn is begonnen nadat u een ongeval heeft gehad
  • u heftige hoofdpijn heeft en u daarbij ziek voelt
  • u voor het ontbijt al hoofdpijn heeft en moet braken
  • u zich zorgen maakt om de hoofdpijn of vragen heeft

Sociale gevolgen van migraine

Een vaak onbelichte kant van de problemen die migraine met zich meebrengt is het sociale aspect. Veel patiënten die lijden aan migraine kunnen op niet of weinig steun en begrip rekenen van familieleden en/of collega’s. Met name collega’s kunnen zich onaangenaam opstellen.

Zij zien immers iemand wegvallen uit het groepsproces door klachten over hoofdpijn, waardoor bij de niet-patiënten de werkdruk toeneemt. Dit sorteert ook zijn effect op de leidinggevende die een werknemer ziet die zich veel vaker dan gemiddeld ziek meldt.

Gemiddeld meldt een patiënt die last heeft van migraine zich 19,5 dagen per jaar ziek door toedoen van die migraine. Aan de andere kant zien directe familieleden zich genoodzaakt meer taken in het huishouden op zich te nemen, of zich stil moeten ophouden in huis, omdat de patiënt zich heeft teruggetrokken met die klachten die hij of zij ervaart.

Deze bovenstaande factoren kunnen leiden tot een sociaal isolement, omdat de patiënt het gevoel kan krijgen dat zijn of haar omgeving het niet begrijpt.